My Sweet Nothings

Sudoku

Sudoku, pronunţat [sudoku], din japoneză 数, sû, cifră, şi 独, doku, unică, este un joc în formă de grilă inventat în 1979 şi inspirat de pătratul latin şi de problema celor 36 ofiţeri a lui Leonhard Euler. Scopul jocului este de a umple această grilă cu cifrele de la 1 la 9 respectând anumite condiţii, cu unele cifre fiind de la început dispuse în grilă.

Grila jocului este un pătrat de nouă pe nouă căsuţe, subdivizat în tot atâtea pătrate identice, numite regiuni (vedeţi figura). Regula jocului este simplă: fiecare rând, coloană sau regiune nu trebuie să conţină decât o dată cifrele de la unu la nouă. Formulat altfel, fiecare ansamblu trebuie să conţină cifrele de la unu la nouă o singură dată.

Cifrele nu reprezintă decât o convenţie, relaţiile aritmetice între ele nefiind de nici un folos. Orice ansamblu de simboluri distincte: litere, forme, culori, pot fi folosite fără a se modifica regulile jocului. Dell Magazine, primul care a publicat grile, a folosit cifre în publicaţiile sale. Dimpotrivă, Scramblets, de la Penny Press, şi Sudoku Word, de Knight Features Syndicate, folosesc amândouă litere.

Interesul jocului consistă în simplitatea regulilor sale şi în complexitatea soluţiilor sale. Grilele publicate au de obicei un nivel de dificultate indicat, iar editorul are posibilitatea să indice şi un timp de rezovare probabil. Cu toate că, în general, grilele ce conţin mai multe cifre completate sunt mai uşoare, inversul nu este în totdeauna adevărat. Dificultatea veritabilă a jocului rămâne totuşi în a găsi suita exactă a cifrelor rămase.

Acest joc a inspirat deja mai multe versiuni electronice care aduc un interes diferit rezolvării grilelor Sudoku. Forma sa de tip grilă şi folosirea lui într-un scop ludic îl aduc mai aproape de alte jocuri publicate în ziare, cum ar fi careurile şi problemele de şah.

Profesorii recomandă practicarea jocului Sudoku ca antrenament pentru gândirea logică. Nivelul de dificultate poate în acest caz să fie adaptat publicului.

Grilele sunt publicate în ziare, dar pot fi şi generate cu ajutorul unui computer.

Jocuri pe Miniclip.com - Sudoku
Sudoku

Joacă acest fantastic joc de perspicacitate care face furori în întreaga lume!!

Joacă acum acest joc gratis!!
Reclame

2 răspunsuri to "Sudoku"

[…] Articolul nu apartine niciunei categorii.Afla mai multe despre Sudoku si joaca gratuit aici. […]

There is perceptibly a bundle to know about this. I feel you made certain nice points in features also.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Top click-uri

  • Niciunul
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: